Ontwikkeladvies
Stap-Budget

Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en versterk je inzetbaarheid met het STAP-budget.

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. U kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

Met het geld uit het STAP-budget kun jw een opleiding, training of cursus volgen. De overheid wil dat je als werkende of werkzoekende kunt beslissen over jouw ontwikkeling tijdens je loopbaan. Zo heb je meer kansen om je baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. 

Omscholen en baan houden of wisselen

Als je je laat om- of bijscholen kun je voorkomen dat je je baan verliest. Ook heb je meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn. Als je een zwaar beroep hebt, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kun je op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.

STAP-budget aanvragen

Vanaf 1 maart 2022 kunt je als werkende en werkzoekende het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je 18 jaar of ouder bent en dat je nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding die je wil volgen in het STAP-scholingsregister staan. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

Kijk op de site van Rijksoverheid voor meer informatie

Mocht je niet in aanmerking komen voor het STAP-budget of je willen ontwikkelen door middel van coaching: onze coaches staan voor je klaar.

De coaches van Projob

Marieke Verhagen

Shereen Leissius

Fida van Loen

Judith Meijer

Alette Mulder

Cleo Hooyer