Waarschuwing voor vacaturefraude! Lees meer

Het Enneagram: helemaal mijn type!

Een mens is nooit te oud om te leren. Ook bij Projob zijn we continu bezig met leren en onszelf ontwikkelen, zodat we uiteindelijk de ‘beste versie van onszelf’ worden. Maar is er in deze beste versie alleen maar plaats voor kwaliteiten, of mag je soms ook in valkuilen stappen?

Helemaal mijn type!

Onlangs heb ik samen met een aantal collega’s twee workshops over het enneagram gevolgd van Jan Huttenhuis. Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust en onbewust gedrag bezighoudt, iets wat mij voor de workshops nog geheel onbekend was. Het model bestaat uit negen basistypen van menselijk gedrag. De meeste mensen herkennen zich wel in (bijna) alle typen, maar er is bij de meesten wel één type dat dominant is. Als je weet welk type je bent, kan dit ook verklaren waarom je je op een bepaalde manier gedraagt. Ook kan het in een team van collega’s heel fijn zijn om te weten welke types er zijn, zodat je weet hoe je met je collega’s kan omgaan, maar ook wat  ieders kwaliteiten zijn. Hieronder zal ik van elk type een korte samenvatting geven.

  1. De perfectionist: jouw basisverlangen is integer en goed zijn. Jouw kwaliteiten zijn dat je integer, precies, eerlijk, verantwoordelijk en punctueel bent. Jouw eventuele valkuilen kunnen zijn dat je streng, kritisch of te serieus bent.
  2. De helper: jouw basisverlangen is je geliefd te voelen. Jouw kwaliteiten zijn dat je behulpzaam, verzorgend, optimistisch en warm bent. Jouw eventuele valkuilen kunnen zijn dat je betuttelend, jaloers of overdreven bent.
  3. De winnaar: jouw basisverlangen is waardevol en succesvol zijn. Jouw kwaliteiten zijn dat je succesvol, zelfverzekerd en enthousiast bent. Jouw valkuilen kunnen zijn dat je ongeduldig, wraakzuchtig en ijdel bent.
  4. De individualist: jouw basisverlangen is jezelf te zijn. Jouw kwaliteiten zijn dat je origineel, creatief, gevoelig en betrokken bent. Jouw eventuele valkuilen kunnen zijn dat je overgevoelig, klagend of dramatisch bent.
  5. De observeerder: jouw basisverlangen is competent zijn en gevoelens delen. Jouw kwaliteiten zijn je scherpzinnigheid, je kennis en je originaliteit. Je cynisme, je uitstelgedrag en je afstandelijke houding kunnen valkuilen zijn.
  6. De loyalist: jouw basisverlangen is betrouwbaar zijn. Jouw kwaliteiten zijn je verantwoordelijkheid, je eerlijkheid en moed. Jouw eventuele valkuilen zijn je achterdocht, onzekerheid en onvoorspelbaarheid.
  7. De optimist: jouw basisverlangen is gelukkig en tevreden zijn. Jouw enthousiasme, optimisme en vrolijkheid zijn dan ook echte kwaliteiten. De valkuilen die daarbij kunnen horen zijn oppervlakkigheid, onverantwoordelijkheid en impulsiviteit.
  8. De leider: jouw basisverlangen is jezelf te beschermen. Jouw kwaliteiten zijn je sterke wil, je eerlijkheid en directheid. Hierdoor kunnen je valkuilen wel zijn dat je dominant bent, grenzeloos en bot.
  9. De bemiddelaar: jouw basisverlangen is vrede. Jouw kwaliteiten zijn je geduld, je bescheidenheid en je kalmte. Daarentegen kunnen je valkuilen zijn dat je snel afgeleid bent, uitstelgedrag vertoont en vergeetachtig bent.

Tijdens de workshops herkenden we ons wel in meerdere nummers/types, maar toch sprong er bij ons allemaal wel één nummer het meeste uit. Zo herkende ik veel van mezelf (en van mijn valkuilen)  in nummer 2 (de helper), maar had ik uiteindelijk toch meer overeenkomsten met nummer 4 (de individualist). Mijn creativiteit, gevoeligheid en betrokkenheid zijn erg passend bij het profiel van de individualist.

Nummers uitwisselen

Het fijne van het enneagram is dat het helemaal niet uitmaakt welk nummer je bent, niets is goed of fout. Ieder type heeft kwaliteiten en valkuilen, maar kan zich ook weer kwaliteiten van andere typen aanleren en eigen maken. Wij waren allemaal heel blij met de workshops en de kennis die we hebben opgedaan. En zoals collega Channeke na de workshop zei: ‘Zo krijgt de vraag "mag ik je nummer?" wel een totaal andere dimensie.’

Ben je benieuwd geworden naar het enneagram en zou je hier graag meer over weten? Jan Huttenhuis ontvangt regelmatig zijn coachees bij Projob!