Waarschuwing voor vacaturefraude! Lees meer

Thuiswerken; van optie naar opgelegd

Thuiswerken is ineens geen optie meer maar een verplichting. Wat nu? Wat betekent dit voor onze klanten, onze dienstverlening en hoe kunnen we in deze bizarre situatie toch iets bijdragen? 

Op ons kantoor kwam het onderwerp ‘thuiswerken’ voor de Coronacrisis al regelmatig ter sprake. Best fijn af en toe, zeg maximaal één keer per week. Je administratie bijwerken, ongestoord vacatureteksten schrijven, klanten bellen, kandidaten searchen, een dagje niet OV-en, geen afleiding, geen koffiepraatje. Prima! Inmiddels is de hele wereld lamgelegd door Corona. Oók onze wereld. Thuiswerken is ineens geen optie meer maar een verplichting. Wat nu? Wat betekent dit voor onze klanten, onze dienstverlening en hoe kunnen we in deze bizarre situatie toch iets bijdragen? 

Na een inventarisatie bij onze opdrachtgevers, steken we de koppen, figuurlijk, weer bij elkaar; veel van onze klanten zijn benieuwd naar de arbeidsrechtelijke gevolgen, er heerst onzekerheid over het verlengen van tijdelijke contracten, maar er is ook zorg over collega’s die onder zeer uiteenlopende omstandigheden thuis (proberen te) werken. 

Nieuwe ideeën

Mooi om te zien is dat er nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan, gewoon uit de behoefte om iets bij te dragen. Zo bieden we, in samenwerking met Höcker advocaten, onze klanten gratis Webinars aan waarin uitleg gegeven wordt over de arbeidsrechtelijke gevolgen van de Coronacrisis. Bijvoorbeeld over de ‘Noodmaatregel Overbrugging van Werkbehoud’, die het mogelijk maakt om werknemers door te blijven betalen.  

Onze coaches bieden gratis telefonische speed-coaching voor klanten die hier behoefte aan hebben. Of voor hun werknemers die moeite hebben met de nieuwe situatie. Voor klanten en kandidaten die wat ontspanning kunnen gebruiken hebben we twee yoga docenten in huis die elke dag gratis online stoelyoga-sessies verzorgen. Geen overbodige luxe als je thuis probeert kantoor te houden. 

Corona vraagt om anders werken

Flexibiliteit en inventiviteit blijken in deze periode geen overbodige skills. Corona vraagt om anders werken, anders denken en anders communiceren. Deze crisis leert ons ook om op afstand verbonden te blijven met elkaar, elkaar te helpen en de verdieping in te gaan. En dat beperkt zich niet alleen tot thuis of op kantoor. Ik hoop dat straks, aan de andere kant van Corona, de wereld er een stukje mooier uit zal zien.